Damina med på SAMS årsmöte

Torsdagen den 13 mars höll SAMS årsmöte på Hotel C i Stockholm. Före årsmötesförhanlingarna hölls ett seminarium om vibrationsskador av Per Ersson från AMM i Göteborg.

Diagnosen Effekter av vibration utgör totalt ungefär 30 % av de arbetssjukdomar som godkänns av AFA. I Arbetsmiljöverket rapportering utgör vibrationsskador 3% av alla anmälda arbetssjukdomar. Under 2018 gjorde AV riktad tillsyn om efterlevnad av lagen med resultat att 8 av 10 arbetsplatser fick förelägganden om åtgärder. Totalt 850 krav på 350 arbetsplatser.

Vissa maskiner vibrerar så mycket att tillåten vibrationsdos nås inom några minuter och blir därför svåra att använda i en produktionskedja även med arbetsrotation. Många kraftigt vibrerande maskiner kan byggas om så att vibrationsnivån minskas upp till 50 gånger och laglig anvöändningstid kan öka från några minuter till närmare en arbetsdag.

Det är viktigt att planera arbetet så att det finns marginal till insatsvärden. Poängmetoden kan vara lämplig att används.

Vissa maskiner underskattas med dagens standard för mätning av vibrationsdos. Det gäller slående verktyg och maskiner som roterar med hög hastighet. Dagens mätstandard mäter ett viktat medelvärde som tar bort i vissa fall > 99% av dosen där höga korta slagimpulser filterars bort. En studie på bilmekaniker som använder slående mutterdragare.

  • Efter 20 år hade 25 % vita fingrar och 40 % tecken på nervpåverkan i händerna.
  • Besvär fanns hos 10 % redan efter 5 till 10 år
  • Användningstid ca 10 – 15 min/dag, A(8) < 0,6 m/s2
  • Beror på att så mycket impulsdos filtreras bort med dagens mätstandard.

Årsmötet gick som planerat med en hel del diskussion om hur vi ska kommunicera med medlemmarba på ett bra sätt. Jag är också fortsatt invald i SAMS styrelse som v ordf, v kassör och IT/web ansvarig.